Informatie 

Cavia's kunnen zowel binnen als buiten worden gehouden. 

Binnen :

Binnen huisvesten is een stuk makkelijker omdat de temperatuur veel minder aan extremen bloot staat.  Cavia's houden niet van alleen zitten. We raden het ten zeerste af om 1 cavia te houden .Een verblijf voor 2 cavia's is ongeveer 1 meter lang 50 cm breed en ook minimaal 40 cm hoog.

 

Bodembedekking:
Er zijn verschillende bodembedekkers. Het meest bekend en gebruikt zijn nog steeds de houtkrullen, die men in grote geperste balen kan kopen. Ook wordt er wel eens een van hout geperste kattenbakkorrel gebruikt. Er is ook aubiose, dit absorbeert heel erg goed maar de meningen of het goed is voor de gezondheid zijn erg verdeeld. Het is af te raden stro te gebruiken omdat het vrij grof is en nog wel eens wondjes aan ogen en de voetzooltjes wil geven.

 

Accessoires :
Cavia's zijn niet zulke beweeglijke dieren zoals bijvoorbeeld ratten en hamsters. Speelgoed zullen ze dan ook niet of nauwelijks gebruiken. Een slaaphuis, veel hooi, een stevige voerbak en een drinkfles is eigenlijk alles wat een cavia nodig heeft.


Een cavia verstopt zich graag en daarom is een slaaphok of een plateau waar hij onder kan kruipen erg geschikt. Als er geen slaapplaats in de kooi aanwezig is, kan je het beste een extra dikke laag hooi in de kooi leggen. Cavia's vinden het geweldig om zich daaronder te verstoppen

Je kunt de dieren loslaten in een speciale ren om te voldoen aan hun dagelijkse behoefte aan beweging. Sommige cavia's maken dankbaar gebruik van de geboden ruimte en maken de gekste bokkensprongen. Andere dieren zijn wat laconieker en kruipen weg in een beschut hoekje. 

Geschikte schuilplaatsen kunt u aanbieden in de vorm van een aardewerk- of een Pvc-buis, een kartonnen doos of een houten huisje.

 

Buiten :
Als een cavia buiten gehuisvest wordt, is het belangrijk rekening te houden met het feit dat onze  cavia niet zo goed weersveranderingen aan voelt komen en dus minder snel beschutting zal gaan zoeken. Zorg voor  een droog, tocht en vorstvrij binnen verblijf.


Bij een hok buiten is het makkelijk als het hok een beetje mobiel is. Als het weer dan omslaat naar extreem warm of extreem winderig, kan het hok verplaatst worden naar een meer beschutte plaats. Ook is het belangrijk dat het hok goed beschut is tegen eventuele vijanden, zoals roofvogels of katten. Bij vorst goed afdekken of binnen zetten.


Een buitenverblijf is ongeveer 90-120 cm lang en 36-48 cm hoog. Het liefst het hok iets van de grond en voorzien van een nachthok. Des te groter de groep, des te warmer de dieren het vaak hebben.

Uit de zon ( een cavia kan niet goed tegen de warmte)

Beschut tegen de wind, vorst en tocht.

  Let op het bestrijden van ongedierte of onkruid; als dit gedaan wordt, kun je het beste je dier even naar binnen halen.  

Uiteraard moet een dier langzaam wennen aan de buitentemperatuur. Je kan dus niet een cavia in een keer halverwege de winter buiten zetten. Het beste kan je de cavia in het voorjaar naar buiten doen en zo langzaam aan de koudere temperatuur laten wennen.

Verzorging:

Langharige cavia's vergen een stuk meer vachtverzorging dan gladharige cavia's. Bij cavia's met een korte vacht kun je een keer per week de losse haren uit de vacht kammen. Langharige cavia's zullen meerdere keren per week gekamd of geborsteld moeten worden. Deze dieren krijgen namelijk snel klitten. Eventueel kun je de lange haren rondom de anus afknippen. 's Zomers kun je cavia's met lange haren kort knippen. De vacht groeit later vanzelf weer aan. Doe dit uiteraard voorzichtig.

Als een cavia erg vies is, kan het soms nodig zijn het dier te wassen. Dit kan in een teiltje met lauwwarm water. De cavia moet goed ondersteund worden en mag niet kopje onder gaan. Gebruik een zachte shampoo, bijvoorbeeld hondenshampoo. Spoel na het wassen de shampoo goed uit de vacht en droog de cavia daarna grondig met handdoeken. Een fhon word ook wel gebruikt, uiteraard op de koude of  lauwe stand.

De nagels van de cavia worden door weinig bewegingsvrijheid of een te zachte bodem te lang. De dieren kunnen dan niet meer goed lopen. Bovendien kan de nagel in de voetzool groeien. Controleer geregeld de nagels van het dier en knip deze als ze te lang zijn. Pas op dat je niet in het leven van de nagel knipt. Het leven herken je aan het bloedvaatje dat halverwege de nagel ophoudt. Bij cavia's met donkere nagels is dit overigens moeilijk te zien. Raadpleeg bij twijfel een deskundige of dierenarts.

Controleer bij de inspectie van de nagels ook gelijk de voetzooltjes van je cavia. Sommige dieren kunnen last krijgen van een huidontsteking aan de voeten (pododermatitis of bumble-foot genoemd). De voet zwelt op en er kunnen wondjes ontstaan door de druk in de voetzool. De oorzaak van deze ontsteking is nog niet bekend. De dierenarts zal meestal antibiotica voorschrijven.

Net als de nagels, groeien ook de tanden het hele leven door. Als de cavia voldoende hard voer, zoals hooi, twijgjes, wilgentakken, hard brood krijgt, slijten de tanden voldoende. Bij te veel zacht voedsel worden de tanden te lang en is knippen door de dierenarts noodzakelijk

Voeding van de Cavia:

De cavia is een vegetarier . Een cavia moet altijd beschikken over eten en mag nooit zonder voer zitten. De spijsvertering is zo dat de darmen altijd gevuld moeten zijn. Een cavia eet de hele dag door kleine beetjes. Een cavia drinkt niet veel, maar er moet elke dag voldoende vers water aanwezig zijn. Het beste werkt een drinkfles, hierin blijft het water schoon. Een stenen bakje kan ook maar die moet je dan heel vaak verschonen doordat er van alles invalt.

De cavia is een van de weinige dieren die net als de mens, niet in staat is zelf vitamine C aan te maken.

Dit moeten ze dus via de voeding opnemen. Een gezonde cavia heeft gemiddeld 20 mg vitamine C per dag nodig, een drachtig zeugje, herstellende of zieke dieren wel 50 mg per dag.

Geef een cavia speciaal caviavoer. (geen konijnen voer) Dit zijn volledige brokken, waarin vitamine C zit . 
Er moet altijd voldoende hooi in de kooi liggen. Dit mag niet stoffig, nat, muf of beschimmeld zijn. Hooi is het belangrijkste voedsel voor de cavia, het is nodig voor een goede darmwerking. Het bevat veel ruwe vezels, wat de spijsvertering stimuleert.

Cavia's moeten dagelijks 40 tot 70 gram groenvoer Cavia's mogen alle soorten sla, andijvie, witlof, peterselie,  paprika,  peer, wortel, tomaat, komkommer, koolsoorten..Omdat kool winderigheid veroorzaakt mag kool alleen in kleine hoeveelheden gegeven worden. Rodekool is niet geschikt..Wortels zijn heel gezond omdat ze veel vitamine A en caroteen bevatten. Cavia's mogen alle soorten fruit hebben. Geef spinazie, porselein en sla in kleine hoeveelheden en droog en vers. Gras vindt de cavia erg lekker (pas echter op voor geplukt groenvoer langs de kant van de weg of  hondenuitlaatveldjes).Kijk uit voor giftige planten (zie giftige planten). Ook oud bruin brood vindt de cavia erg lekker.
 

Groenvoer en fruit die cavia's mogen eten:

Andijvie, aardbeien, appel, abrikozen, asperges, avocado

Banaan, bloemkool(blad en roosjes), broccoli, bramen, boerenkool, bleekselderij

Citroen, Chinese kool

Druiven

Erwten

Groene kool, grapefruit

Kiwi, kersen, komkommer

Maiskolf en bladeren(dit is dikmakend), meloen, mango, mandarijn

Nectarines

Paprika ook de steel en de pitjes, peer, paksoi, peterselie, peultjes

Radijsjes

Spruiten, sperziebonen, spitskool, suikerbiet(dikmakend), sla

Tomaat

Witlof, wortel en lof, winterpeen, witte kool

Giftige planten in de tuin:

Acacia, akelei,aardappelscheut, beuk,buksboom, goudenregen, hyacint, juffertje-in-het-groen, klimop. Lelietje van dalen, lobelia, liguster, monnikskap, narcis9en alle andere bolplanten), pronkboom, rozen, ridderspoor, rabarberbladeren, sneeuwklokje, taxus.

Giftige planten in het wild:

Aronskelk, belladonna(wolfskers), boterbloem, bolderik, bilzekruid, clematis, dollekervel, eik, grasklokje, hondpeterselie, helmkruid, heggenrank, iris, klaproos, lisbloem, madeliefje, spekwortel, stinkende gouwe, vlier, vingerhoedskruid, vlasleeuwenbek, wolfmelk, woekerkruid, zuring, zwarte nachtschade.

Onbespoten wilgenhout en fruitbomenhout is zeer geschikt om aan te knagen.

Ontlasting eten:
Cavia's eten van hun eigen ontlasting (coprofagie); dit is normaal en noodzakelijk voor hun spijsvertering. Dit gedrag is mogelijk een aanpassing aan de matige verteerbaarheid van hun normale dieet. Als cavia's keutels eten nemen ze deze meestal direct uit de anus. Deze keutels hebben een andere, zachtere consistentie dan de normale droge en stevige uitwerpselen. Hiernaar is echter weinig systematisch onderzoek gedaan; hypothesen zijn o.a. dat hiermee de darmflora op peil wordt gehouden en dat in de darm ontstane verteringsproducten en door bacterie? geproduceerde vitaminen beter worden opgenomen.

Geluiden :

Binnensmonds grommen
: Tevreden, zich prettig voelen

Hoog en luid fluiten: Waarschuwingen voor vijanden, angst, pijn, bedelen om voedsel maar ook het begroeten van mensen.

Klappertanden: Waarschuwing voor een aanval, agressie, opgewondenheid, boosheid maar ook onzekerheid, betekend ook dat die met rust gelaten wil worden

Brommen: Bronstige zeugjes maken ook dit geluid, beertjes doen dit bij benadering van een zeugje of als machtsspelletje na andere beertjes toe, maar ook als waarschuwingsteken als begin van een gevecht

Lichaamstaal :

Met de neus betasten: contact zoeken met andere cavia's 

Plotseling verstijven: zich dood voor doen om niet gezien te worden door vijanden

Sprongetjes
: goede zin

Kop na bovenstrekken
: waakzaamheid, uitdrukking van kracht

Lang maken van benen en rug: Imponeer gedrag

Aanstoten met het achterlijf: gevecht om rangorder , maar ook imponeer gedrag

Benen intrekken en zich op de bodem drukken: angst, onmacht

Kopstoten geven: een duidelijk teken dat ze met rust gelaten wil worden

Orenspitzen: afweer reactie bij bedreiging

Kleine bijtjes 

Communicatiemiddel om respect af te dwingen, ook om de rangorde onder elkaar vast te stellen. Onschuldige bijterijen  is de gehele dag door aan de orde, dit is ook geen echt bijten na elkaar. Soms kan bijten na elkaar echt heftig worden, dit kan gebeuren als er een vreemde soortgenot in de groep komt en deze gelijk probeert de rangorde  te bepalen. Een gecastreerde beer in de meiden groep werkt hierbij dan ook bijzonder goed, deze houd het heft in handen.

Bronst gedrag

Beren
: Beren zijn altijd in bronsstemming, besnuffelen jaknikkend met hun hoofd de achterhand van de zeug, om er zo achter te komen of de zeug bereid is tot paren, hun nekharen gaan overeind staan om zo groter te lijken. Ze omcirkelen de zeug door haar met langzame en kontwiebelende passen te benaderen, ook maken ze daarbij bromgeluiden. Drukken met hun achterwerk telkens tegen het zeugje aan en proberen het vervolgens te bespringen

Zeugen: zijn alleen paringsbereid  als ze bronstig zijn, dit is 1 x in de 14-18 dagen en dan slechts 24 uur, in de andere periodes zal ze wegkruipen en bij de beer vandaan lopen,  zeugen die bronstig zijn zullen blijven zitten met hun achterhand in de lucht, om zich te laten dekken. Zeugen die bronstig zijn willen zelf ook eens een ander zeugje bespringen.

 


Vluchtgedrag:

Cavia's zijn vluchtdieren, ze rennen voor alle onverwachte dingen gelijk weg, zoeken dan beschutting om zich zo te redden, het vluchtgedrag verdwijnt niet volledig, ook al zijn de geluiden en hun omgeving vertrouwd..

Zwemmen

Cavia's kunnen van jongs af aan gelijk goed zwemmen.

Gehoororgaan:

Cavia's kunnen heel goed horen. Hoge tonen kunnen zij nog tot een frequentie van zo'n  33000 Hz waarnemen. Mensen tussen 15000 en 20000Hz

Reukorgaan:

Cavia's beschikken over een uitstekend reukvermogen. Hun reukvermogen is weliswaar niet zo goed als dat van een hond, maar toch nog zo'n 1000 keer beter dan dat van de mens. De dieren herkennen elkaar onderling door middel van hun geur. Ook wij mensen worden herkend door onze geur.

Gezichtsvermogen :

De kleuren rood, groen, blauw en geel kunnen door hen heel goed gezien worden. Hun gezichtsveld is zeer groot, ze kunnen alles van heel dichtbij zien maar ook dat van opzij, zonder hun hoofd te bewegen


Leervermogen :

Cavia's zijn niet bijzonder intelligent, maar wel in staat simpele dingen aan te leren.


OVERZICHT:

Lichaamsgewicht               700 - 1000 g   Zeug
Lichaamsgewicht               1000 -1600 g  Beer
Lichaamstemperatuur             37,4 - 39,5  graden
Levensverwachting                       6 - 8 Jaar
Leefwijze                              in kleine groepen

Hartslag                                    211 - 315 p.m.
Ademhaling                                45 - 150 p.m.
Geslachtsrijp                              28 - 35 dgn
Draagtijd                                    58 -72 dgn 
Nest grote                                     1- 6  jongen
Geboortegewicht                          40-100 gr
Zoogtijd                                       21-28 dgn
            

Maak jouw eigen website met JouwWeb